De sleutel tot succes bij Football Girls Leuven

De sleutel tot succes bij Football Girls Leuven

13 september 2024

   De sleutel tot succes bij Football Girls Leuven

Football Girls Leuven is onze nieuwste telg bij het platform. Meisjes tussen 5 en 20 jaar kunnen er hun voetbalhart ophalen. Waarden zoals diversiteit, duurzaamheid en laagdrempeligheid staan centraal.
Zo krijgen meisjes met verschillende achtergronden de kans om samen te sporten en in teamverband elkaar te versterken. 

Het verhaal achter deze praktijk

Football Girls Leuven werd opgericht in 2020 in Leuven. Midden in Coronatijd konden meer dan 60 meisjes proeven van voetbal. Vier jaar later telt de praktijk 180 speelsters en een 50-tal vrijwilligers. 
De werking van Football Girls Leuven werd al bekroond met het Vlaamse Sportjuweel voor het Warmste Sportinitiatief (2022) en uitgeroepen tot Tofste Sportclub van Leuven (2023). 

Voetbal zo laagdrempelig mogelijk maken 

Deze unieke sportpraktijk wil dat zowel het lidgeld als de sportkledij haalbaar zijn voor alle meisjes die bij hen willen komen sporten. Dit realiseren ze door in te zetten op tweedehandskledij en te werken met het UIT-PAS tarief. Daarnaast zijn er ook onzichtbare kosten zoals verplaatsing, gelinkt aan de drempel bereikbaarheid. Meisjes kunnen gebruik maken van tweedehandsfietsen van de club. En naast het systeem van carpooling, kunnen ouders zonder auto ook gebruik maken van een Cambio-abonnement op naam van de club. 

Taboe rond menstruatie doorbreken 

De Leuvense praktijk wil het taboe rond menstruatie doorbreken door erover in gesprek te gaan met hun meisjes, de ouders én de trainers. Ze spreken over de mogelijke hulpmiddelen tijdens je menstruatie en hoe je trainingen en competitie kan doen terwijl je ongemakken van je menstruatie hebt.

Sleutel tot succes?

De praktijk is vanuit sociaal-maatschappelijke aspect vertrokken, eerder dan vanuit de puur sportieve insteek. Van bij de start is er een nauwe samenwerking met organisaties zoals SAAMO, OCMW en Dienst Gelijke Kansen. Ook is er een goed contact met buurhuizen voor de toeleiding tot de club. Dé sleutel tot succes.

Terug naar overzicht
Sluiten