Sociaal-sportief bezoek bij De Rode Antraciet

Sociaal-sportief bezoek bij De Rode Antraciet

7 april 2022

   Sociaal-sportief bezoek bij De Rode Antraciet

Sociaal-sportieve praktijken verrichten bergen werk en dat wordt niet altijd opgemerkt door beleidsmakers. Louis Misplon doet stage bij Demos en ging op praktijkbezoek bij lidorganisaties uit het sociaal-sportief platform. Je leest hier het verslag van zijn bezoek aan De Rode Antraciet.

The Breakaway            

Op 22 maart ging ik ’s avonds supporteren tijdens een wedstrijd van The BreakAway wielerteam. Het team bestaat uit zes gedetineerden uit de gevangenis van Oudenaarde. Op de online wielersimulator Zwift trainen ze drie maal per week om zich klaar te stomen voor Zwift wedstrijden tegen concurrenten van buiten de gevangenis. Deze avond was het weer zover. De eerste wedstrijd sinds het najaar. Net zoals de profs, kon hun wielervoorjaar worden ingezet.

Het was mijn eerste kennismaking met een gevangenis. Toen ik om kwart voor zes aanbelde bij een grote witte poort vlakbij het centrum van Oudenaarde, was ik lichtjes zenuwachtig. Na twee poorten en een controle bij het onthaal werd ik opgehaald door Heather. Zij werkt bij De Rode Antraciet. Een organisatie die sport en cultuur binnenbrengt in de gevangenissen.

In een lokaaltje naast de fitnessruimte stonden de zes fietsen opgesteld en daar ontmoette ik de zes flandriens. Deze renners worden om privacy redenen John Doe genoemd. Dat is de naam die in gerechtsdossiers een anoniem persoon aanduidt. Na een korte introductie begonnen ze aan hun opwarming. De sfeer en gesprekken deden me wat denken aan die in de kleedkamer van mijn voetbalploeg. Mannen onder elkaar vervallen soms al eens in een droge en iets plattere humor. En net zoals in de kleedkamers voor een wedstrijd werd er muziek opgezet om in de flow te komen. Enkel de keuze voor de top vijftig Franse chansons had ik niet verwacht in deze setting.

Na enkele minuten overviel het me hoe snel ik was vergeten dat ik me in een gevangenis bevond. De opwarming nam een dik half uur in beslag. Om kwart voor zeven zou de wedstrijd van start gaan. Hoe dichterbij het startschot kwam, hoe stiller en serieuzer de renners werden. Dit was niet gewoon maar wat samen fietsen en keuvelen. De race moest en zou gewonnen worden door team The Breakaway.

De wedstrijd

Het startsignaal werd gegeven en de renners vertrokken voor een virtuele tocht van 30 km met een hoogteverschil van 250 meter. Al na enkele minuten zag je bij de renners de hartslagen de hoogte ingaan en zweetdruppels die zich vormden op hun gezichten. De groep bleef de eerste tien minuten in een peloton samen rijden maar de eerste scheuren begonnen zich daarna al snel te vertonen.

Een groepje van vier renners, waaronder twee Breakawayer’s, reed weg van de rest. Voor de vier geloste Doe’s werd het een lange fysieke en mentale strijd tegen zichzelf om zo snel mogelijk de finish te bereiken. Op de volgende heuvel moest ook John Doe 2 lossen. Nu bleef er nog maar één Breakawayer, John Doe 3, in de kopgroep.

De aanmoedigingen van teammaten gaven John Doe 3 de extra energie die nodig was om te blijven volgen. Je kon zien dat dit een teamgebeuren was en dat een overwinning van de kopman zou afstralen op het hele team. De drie koplopers bleven samen en het werd duidelijk dat het op een koninklijke sprint zou uitdraaien.

John Doe 3 kwam vanuit het wiel en zette de spurt aan op 300 meter van het einde. Met een krachtontplooiing van 1000 watt kon hij de tegenstanders afhouden en won hij de wedstrijd. De teammaten applaudisseerden en waren zichtbaar blij dat ze de concurrenten uit de buitenwereld hadden verslaan. Eén voor één kwamen ook de andere Doe’s aan, allemaal tevreden dat ze de wedstrijd uitreden.

Inzichten

’s avonds verliet ik de gevangenis met extra inzichten. De gevangenen hebben fouten gemaakt en worden hiervoor gestraft. Maar dit betekent niet dat ze geen recht meer hebben op ontspanning. Sport kan helpen om hun zorgen en frustraties even te doen vergeten. Het kan zeker ook bijdragen aan het re-integratieproces. Ooit moeten ze namelijk terug worden opgenomen in de maatschappij en een complete afsnijding ervan gaat dit proces niet vergemakkelijken.

Je kan de renners volgen op Strava op de naam John Doe één tot en met zes. Er is ook een zeer interessante podcast over de aanloop naar de eerste wedstrijd van The BreakAway team. Je kan deze beluisteren op de website, Spotify en Apple music. Hierin worden verschillende deelnemers en experts geïnterviewd en krijg je een inkijk in de wereld achter tralies.

Website: https://decathlonbreakaway.be/nl

Terug naar overzicht
Sluiten