Sociaal-sportief bezoek bij City Pirates

Sociaal-sportief bezoek bij City Pirates

1 maart 2022

   Sociaal-sportief bezoek bij City Pirates

Het vriendenboekje van Louis Misplon

Louis Misplon ging op praktijkbezoek bij City Pirates voor zijn vriendenboekje. Hij praatte er met Amin. Hij is 17 en voetbalt in de Antwerpse wijk Luchtbal. In een interview vertelt hij wat de impact van zijn club is op zijn leven.

City Pirates

City Pirates is een voetbalploeg met een eerste team in tweede amateurklasse. Daarnaast is het een sociale wereldploeg met meer dan 1300 jeugdspelers, actief in vijf verschillende wijken in Antwerpen. Voetbal is voor de Pirates een middel om de sociale vaardigheden van hun voetballertjes te vergroten door in te zetten op respect, gelijkwaardigheid en wederzijds engagement. 

Maandagavond om 19 uur ging ik meevoetballen met de U21 van de S.C. City Pirates in Luchtbal, een wijk in Antwerpen. Ik ben zelf maar een heel middelmatige voetballer en moest dus mijn beste beentje voorzetten om mee te kunnen met deze gasten. De spelers ontvingen me hartelijk en ik voelde me al tijdens de opwarming als een deel van het team.

Na de training werd mijn vriendenboekje verder aangevuld door Amin Senmar. Een jongeman van 17, opgegroeid in de wijk en al jaar en dag actief bij de Pirates. Hij is de kapitein van de ploeg en neemt deze rol serieus. Hij probeert zijn team te leiden door het goede voorbeeld te geven op en naast het veld.

Vriendenboek: Amin Senmar (17)

Hoe zou je jezelf omschrijven in drie woorden? Ik ben loyaal, respectvol en vriendelijk.

Waar krijg je energie van in het dagelijks leven? Voetbal geeft mij motivatie. Het zorgt voor doorzettingsvermogen voor de hele week. Als ik een slechte dag heb kan ik mij gaan uitleven op de voetbaltraining. De trainingen helpen me door de week.

Welk verschil maken de City Pirates voor jou? Echt een groot verschil. Eerst en vooral heb ik hier veel vrienden gemaakt. Door hier te voetballen heb ik geleerd om sociaal te zijn, om te gaan met verschillende nationaliteiten en ook te praten met mensen die ik niet ken. Het heeft me ook laten zien dat hard werk loont. Ik ben hier bijna altijd, als speler of als trainer en daardoor mocht ik bijvoorbeeld mee op vakantie naar de Ardennen.

Waar zou je over tien jaar graag staan? Profvoetballer in de hoogste divisie natuurlijk!! Met de mensen hier rond mij als fans. Ik denk dat het een realistisch doel is omdat ik elke training en match serieus neem en streef naar perfectie. Ook al gaat dat niet altijd.

Waarover ben je anders beginnen nadenken door te beginnen voetballen bij de Pirates? Door hier te voetballen heb ik geleerd dat je nooit alleen bent. Als er iets mis is, dan word je hier geholpen. Als je het moeilijk hebt op school, kan je hier naar de huiswerkbegeleiding komen. Studenten hoger onderwijs helpen dan om je huiswerk te maken. Of als je werk zoekt, kunnen ze je helpen zoeken naar een job.  

Heb je tips om de werking van de City Pirates nog te verbeteren? Zo veel mogelijk uitbreiden. Het concept en de naam van de City Pirates niet alleen in België maar internationaal verspreiden. Voor de rest hebben we de laatste jaren echt veel grote stappen gezet, zowel op sociaal vlak als op voetbalvlak. Daar ben ik echt al trots op.

Zou je een vriend aanraden om hier te beginnen voetballen en waarom? Ik zou dat zeker aanraden! Niet alleen voor het voetbal maar ook voor de sfeer. Je leert hier omgaan met verschillende nationaliteiten en mentaliteiten.

Steekfiche City Pirates

  • Leden: 1435 jeugdspelers, 215 vrijwilligers
  • Missie: via voetbal willen wij alle Antwerpse kinderen en jongeren kansen geven en competenties aanleren met aandacht voor gelijkwaardigheid, respect en engagement, met het oog op een stabiele en evenwichtige toekomst.
  • Visie: voetbal de motor, sociaal engagement de brandstof, diversiteit de kracht!
  • Moto: Willen is kunnen
  • Actief in Antwerpen
  • meer info: www.citypirates.be
Terug naar overzicht
Sluiten