Ex-professionele worstelaar Nsimba Bafuka richt vechtsportclub Brussels Young Wrestling Style op

Ex-professionele worstelaar Nsimba Bafuka richt vechtsportclub Brussels Young Wrestling Style op

22 februari 2021

Bron: 21bis
   Ex-professionele worstelaar Nsimba Bafuka richt vechtsportclub Brussels Young Wrestling Style op

Vroeger stond Nsimba Shaolin Showman Colorado (59) als professionele worstelaar in de boksring. Nu probeert hij jongeren van straat weg te houden met zijn vechtsportclub Brussels Young Wrestling Style.

Hij vertelde aan reporter Fien Engelen van nieuwswebsite '21bis' hoe hij jongeren met sport een uitlaatklep biedt en waarom hij vaak geen fan is van gewelddadige films.

In 2000 kwam Bafuka naar Brussel waar hij de club Brussels Young Wrestling Style oprichtte. Kinderen vanaf vier jaar leren daar worstelen, judo en karate in hartje Brussel. Volgens hem zijn films een van de redenen waarom sommige jongeren verkeerd omgaan met geweld. Hij is daarom geen fan van de meeste films die ‘s avonds worden uitgezonden. "Jongeren zien filmfiguren gekke dingen doen en willen hun gedrag vaak nabootsen", zegt hij tegen 21bis. "Dat gedrag is meestal gewelddadig."

Als iemand je aanvalt, moet je jezelf kunnen verdedigen.

Met zijn vechtsportclub in Brussel benadert hij geweld op een andere manier dan in die films. Sommige jongeren leren volgens Bafuka om mensen te pijnigen en willen tonen wat ze kunnen. "Zo brengen ze zichzelf vaak in moeilijkheden", aldus Bafuka. 

"Tegenwoordig halen politieagenten vaker hun wapen tevoorschijn. Hierdoor zijn vechtsporten steeds meer nodig in onze samenleving. Sportclubs proberen jongeren te ondersteunen door sport als uitlaatklep aan te bieden." Geweld mag voor hem enkel als zelfverdediging. "Als iemand je aanvalt, moet je jezelf kunnen verdedigen. Maar ik zou nooit iemand expres pijn doen buiten een officiële wedstrijd."

Lees hier het volledig artikel op 21bis geschreven door Fien Engelen.
Beeld: © Fien Engelen en Amber Vanneck

Terug naar overzicht
Sluiten