Hoe Red-Side Academy juiste ondersteuning vindt bij Kortrijkse sportdienst

Hoe Red-Side Academy juiste ondersteuning vindt bij Kortrijkse sportdienst

19 januari 2021

Bron: Demos
   Hoe Red-Side Academy juiste ondersteuning vindt bij Kortrijkse sportdienst

In 2017 kwamen de jonge twintigers Younes en Youssef El Haddaji plots aan de leiding van Red-Side Academy in Kortrijk nadat de stichter ervan overleed. Maar de overname door de El Haddaji broers ging niet vanzelf. Gelukkig kregen ze snel de nodige steun, onder meer van de sportdienst in Kortrijk.

Red-Side Academy is vzw en een sociaal-sportieve praktijk die wekelijks voetbal aanbiedt aan jongeren uit de buurt. 

De steun vanuit de lokale sportdienst is er vooral dankzij Leslie Ramboer. Ze zorgt daar al veel langer voor een aanvaarding van sportinitiatieven die buiten het traditionale aanbod liggen. Ook een initiatief zoals Red-Side was binnen de sportdienst oorspronkelijk niet goed gekend. Leslie: "Het was niet echt een sportclub, en dus kon het niet in het sportclubreglement. Dan hebben we er vanuit pragmatische oogpunt een omnisportclub van gemaakt.”

Leslie zorgde ervoor dat Red-Side Academy in de sportdienst meer en meer aanvaard werd. Dat was ook niet zo moeilijk, want op het terrein waren de resultaten van Red-Side Academy heel zichtbaar. Vandaag investeert de Kortrijkse sportdienst mee in Red-Side Academy door sportinfrastructuur te bieden. Maar minstens even belangrijk is dat Leslie regelmatig aanspreekbaar is voor Younes en Youssef. Ze zoeken elkaar regelmatig op, en gaan dan bijvoorbeeld ergens een koffie drinken. Vervolgens bekijken ze hoe de sportdienst iets kan betekenen: hulp bij subsidies, het communiceren van bepaalde events of informatie, enzovoort.

Dat deze samenwerking klopt, is het gevolg van een heel proactieve aanpak waar vertrouwen van cruciaal belang is. Younes en Youssef beamen dit. Ze vinden dat niet enkel terreinwerkers vindplaatsgericht moeten werken, maar ook sportdiensten en beleidsmakers die rol moeten opnemen. Youssef: “De sportdienst en beleidsmakers moeten ook andere mensen aanspreken om mensen te betrekken. Je moet echt als bruggenbouwer optreden en andere verenigingen opzoeken om samen te werken.”

Leslie leerde al veel van de samenwerking met Red-Side Academy. Het vormde een spiegel waaruit ze lessen trok voor het functioneren van de eigen organisatie in de stadsdienst.

Lees hier het volledige artikel over de ondersteuning van de sportdienst in Kortrijk aan Red-Side Academy.

Terug naar overzicht
Sluiten