Sociaal-sportief bezoek bij de Brussels Brazilian Jiu-Jitsu Academy

Sociaal-sportief bezoek bij de Brussels Brazilian Jiu-Jitsu Academy

1 maart 2022

   Sociaal-sportief bezoek bij de Brussels Brazilian Jiu-Jitsu Academy

Het vriendenboekje van Louis Misplon.

Louis Misplon ging op bezoek bij Bilal Bakkali van BBJJA voor zijn vriendenboekje. Hij is 15 en doet aan vechtsport. In een interview vertelt Bilal wat de impact is van sport op zijn leven. 

BBJA

Op een woensdagavond ging ik meetrainen met de Brussels Brazilian Jiu-Jitsu Academy. Deze sportclub is gevestigd in Molenbeek en heeft meer dan 400 clubleden en nog eens 800 deelnemers aan de grapling@school activiteiten. Ik arriveerde dertig minuten te vroeg op de locatie en was zodoende getuige van de voorgaande les.

Door veertig enthousiaste kinderen bezig te zien was ik direct gemotiveerd om er aan te beginnen. Het plezier spatte ervan af terwijl ze aan het vechtsporten waren. Toen mijn les begon had ik al snel door dat Jiu-Jitsu meer is dan wat trekken, duwen en rollen. De kinderen leerden enkele basistechnieken tijdens de les, waarna ze afsloten met wedstrijdjes van vijf minuten. Twee maal kwam ik uit tegen 15-jarigen en twee maal had ik geen schijn van kans.

Na de training had ik een kort gesprek met Bilal Bakkali. Bilal is 15 jaar, al elf jaar actief in de club en één van de vele Brusselse Jiu-jitsu talenten. De week nadat ik hem spreek doet hij samen met zeven andere atleten van BBJA mee met het Europees kampioenschap in Rome. Jiu-jitsu is zijn passie en BBJA is zijn tweede thuis.

Vriendenboek: Bilal Bakkali (15)

Hoe zou je jezelf omschrijven in 3 woorden? Sportief, vrolijk en enthousiast.

Waar krijg je energie van in het dagelijks leven? Ik krijg energie van mensen rondom mij, mijn vrienden, mijn ouders en de club. Wanneer ik in de club kom, ben ik altijd vrolijk. Jiu-jitsu geeft me echt energie.

Welk verschil maakt de organisatie voor jou? Ik kom al naar de club sinds ik 4 jaar ben. Ik train hier vijf maal per week en ga één keer alleen lopen. Ook wanneer ik niks te doen heb, kom ik vaak naar hier. Dit is als een tweede thuis. Volgende week ga ik naar het Europees Kampioenschap. Dat wordt mijn eerste grote competitie. Ik heb daar de laatste maanden keihard voor getraind, samen met andere clubleden. Ik hoop erop om een medaille te halen. Als ik er in geloof is dat mogelijk.

Enkele jaren geleden had ik enkele problemen en deed ik veel stommiteiten. Door mijn ouders en de club ben ik terug flink geworden. Mijn clubtrainer Dieter heeft toen veel met mij gesproken. En daardoor heb ik terug stappen in de goede richting gezet.

Waar zou je over tien jaar graag staan? Graag zou ik in Brussel blijven en werken in de club. Ik wil een grote status hebben in de sport. Bijvoorbeeld als coach of voor de Belgische federatie werken.

Welke drempels ervaar je in het realiseren van je dromen en hoe helpt deze organisatie om deze moeilijkheden te overwinnen? In Brussel is het volgens mij moeilijker om bekend te worden. Maar voor de rest ervaar ik geen grotere problemen dan andere jongeren van mijn leeftijd.

Waarover ben je anders beginnen nadenken via deze organisatie? Ik heb hier in de club discipline gekregen. Het is beter om hier te komen trainen dan buiten op straat wat rond te hangen en stomme dingen te doen zoals stelen of roken. Hier heb ik echt een topsportmentaliteit gecreëerd en blijf ik goed werken.

Heb je tips voor de organisatie om de werking nog te verbeteren? Eigenlijk niet, ik vind dat het zeer goed gaat met de club, de sfeer is super. We moeten gewoon zo blijven doordoen.

Zou je BBJA aanraden aan een vriend en waarom? Zeker, ik wil dat mijn vrienden de sport leren kennen. Soms komen er vrienden van mijn school mee trainen.  Als ik dan tegen hen vecht maak ik ze wel helemaal kapot. We zijn ook niet gewoon een sportclub maar doen meer dan dat. We geven les op scholen, werken samen met jeugdhuizen en er komen mensen hier soms gewoon in de club zitten om te praten. Daarom zou ik iedereen aanraden om hier te komen sporten.

Steekfiche over bbjja

  • 400 clubleden en >800 deelnemers naschoolse grapling lessen
  • Sportopbouwwerk van school tot topsport
  • Moto: vertrouwen in de jeugd om Brussel op te bouwen
  • Actief in Brussel
  • Meer info: www.bbjja.be
Terug naar overzicht
Sluiten