Waarom geven topsporters plots hun medaille weg?

Waarom geven topsporters plots hun medaille weg?

30 september 2022 om 15:00 door Pieter Smets

27 topsporters vragen aandacht voor sociaal-sportieve praktijken (video)

Londen 2 oktober 2022. Vandaag liep de Belgische topatleet Bashir Abdi mee tijdens de marathon in Londen, waar de Olympische medaillewinnaar een opvallend statement maakte. De topatleet liep niet voor zichzelf, maar om een medaille te behalen voor Boezjeern, een sociaal-sportieve organisatie die sporten mogelijk maakt voor mensen die drempels ondervinden naar sport toe. In een ijzersterk deelnemersveld slaagde hij erin om een bronzen medaille te behalen. In de video's hieronder ontdek je waarom hij voor Boezjeern liep en welke andere topsporters ook hun medailles weg schenken.

Abdi had extra motivatie voor een podiumplaats, want dit keer schonk hij zijn medaille weg aan sportclub Boezjeern, een inclusieve sportorganisatie uit Eeklo.

Met deze actie vraagt Abdi aandacht voor sociaal-sportieve praktijken. Dat zijn organisaties die zich actief inzetten om sporten toegankelijker te maken voor iedereen die drempels naar sport toe en de bredere samenleving ondervindt. Inclusie is daarbij hun drijfveer. Sociaal-sportieve praktijken hebben één voor één inspirerende verhalen en de marathonloper is van mening dat daar te weinig aandacht voor is in de sportwereld.

Bashir Abdi zegt: “Onzichtbare prestaties verdienen ook zichtbaarheid. Meestal zijn het topatleten die in de schijnwerpers staan dankzij hun sportieve prestaties, maar sociaal-sportieve praktijken maken maatschappelijk pas echt het verschil. Daarom wil ik met deze actie zo’n organisatie in de kijker zetten. Ik koos voor Boezjeern omdat ze net als Sportaround, waar ik oprichter van ben, deel uitmaken van een Sociaal Sportief Platform waar we samen ijveren voor een inclusieve sportwereld die rekening houdt met alle sporters. Tegelijkertijd wil ik met het initiatief andere atleten aanmoedigen om net als ik hun medailles aan een sociaal-sportieve praktijk te schenken.”

Abdi is niet de enige die zijn medaille weggaf. Ook basketbalster Ann Wauters en Hatty Belobi Nawezhi kozen ervoor om hun medailles te schenken aan respectievelijk Molenbeek Rebels. Ook Frederik Van Lierde en Kimberly Buys schonken hun medailles weg aan BOAS. De topatleten geven daarmee samen een krachtig signaal dat sporten inclusief en voor iedereen toegankelijk moet zijn. Het initiatief werd mede mogelijk gemaakt door Demos en Sport Vlaanderen. 

Bekijk waarom Ann Wauters en Hatty Nawezhi hun medaille aan Molenbeek Rebels geven

Frederik van Lierde en Kimberly Buys geven hun medaille aan BOAS

Campagne #onzichtbareprestaties

Deze topsporters ondersteunen met hun acties het sociaal-sportief platform. Dit collectief van 32 sociaal-sportieve praktijken over heel Vlaanderen en Brussel heeft een tweeledig doel: krachten bundelen en wegen op een inclusief sportbeleid. Met deze campagne wil het platform onzichtbare prestaties in beeld brengen en vieren, omdat Vlaanderen best fier mag zijn op sociaal-sportief werk dat nog vaak onder de radar gebeurt. Binnen én buiten het platform. Met de #samensociaalsportief en #onzichtbareprestaties doet het platform een oproep aan andere praktijken, topsporters en organisaties om straffe onzichtbare prestaties te delen. Je vindt nog meer straffe verhalen op deze pagina.  

Andere topsporters volgen

Ook andere topsporters gaven intussen hun medaille aan onzichtbare prestaties en praktijken via Instagram. Hieronder vind je een overzicht: 

 • Olympische Atlete Noor Vidts draagt via deze post haar medaille op aan Vilvoorde Atletiek Club, Gazelles de Bruxelles en Atlemo.
 • Bekijk hier waarom Ewoud Vromant zijn werelduurrecord paracycling opdraagt aan De Rode Antraciet.
 • In deze post zie je waarom circusartiest Vincent Bruyninckx hulde brengt aan Circus Zonder Handen.
 • Hier zie je waarom Manon Claeys haar bronzen medaille van de paralympische spelen in Tokyo opdraagt aan de federatie Paardensport Vlaanderen.
 • Je ziet hier waarom roeier Tim Brys zijn medaille van het wereldkampioenschap 2018 aan Sportaround geeft.
 • Florian Bayili is wereldkampioen Braziliaans Jiu Jitsu en geeft zijn gouden medaille van de wereldspelen aan Brussels Brazilian Jiu Jitsu Academy. Je leest hier waarom.
 • Topatleet Thomas Van der Plaetsen brengt in deze post hulde aan sportclub Xtra Time van De Sleutel door zijn EK medaille aan hen op te dragen.
 • Duatleet Seppe Odeyn is een absolute wereldtopper. Hij toonde dit door zijn medaille van de Hel van Kasterlee en zijn regenboogtrui af te geven aan LeuvenFietst. Je ziet het in deze instagram-post en deze videoreportage van Robtv. 
 • Ook Tim Celen, wereldkampioen para-cycling, draagt via deze post zijn gouden medaille op aan LeuvenFietst.
 • Olympisch kampioene Kim Gevaert draagt via deze post haar gouden medaille van de Olympische Spelen op aan Minor Ndako Sport en Kids4Kids.
 • Topatlete Margo Van Puyvelde draagt via dit bericht haar recente gouden medaille en nationaal record van de 4 x 400m voor clubs op aan Gazelles de Bruxelles.
 • Marathonloper Thomas De Bock draagt via deze post zijn medaille op aan Rhinos Rugby Oudenaarde.
 • Zowel toploper Isaac Kimeli en hordeloopster Eline Berins dragen hun medailes op aan Sportaround, dat zie je in deze en deze post.
 • Meerkamper Jente Hauttekeete draagt zijn medaille in dit bericht op aan de G-werking van KAA Gent Atletiek
 • Jenkins Adjei speelt bij de Antwerp Giants en leerde de kneepjes van de basketbalstiel als jonge gast bij Wolf Pack Nations, daarom draagt hij zijn medaille aan hen op via deze post en filmpje.
 • Britt Herbots is een klepper in het volleybal en de trots van onze Yellow Tigers. Ze draagt via dit bericht haar medaille op aan Buurtsport Mechelen
 • Topbasketster en Belgian Cat Jana Raman draagt haar medaille via deze post op aan Ghent Basketball
 • Faris Haroun is een echt boegbeeld van Royal Antwerp Football Club. Hij nodigde de Antwerp Street Boys uit op de Bosuil en draagt zijn gewonnen beker van België in 2020 op aan hen. Je leest er meer over via deze post
 • Sam Van Rossom was jarenlang de rots in de branding bij onze nationale basketbalploeg en in clubverband speelt hij bij Valencia. Via deze post draagt hij zijn Spaanse landstitel op aan Zedelgem Lions.
 • Tom Pietermaat behaalde successen als topvoetballer bij Beerschot AC. Via dit bericht draagt hij zijn trofee op aan Football Changes Lives Foundation.
 • Tiesj Benoot behoort tot het rij'tje van de beste wielrenners van de wereld. Hij draagt zijn trofee van de Strade Bianche op aan de Antwerpse Fietsschool via deze post.

De campagne kwam tot stand via de ondersteuning en samenwerking tussen Demos en Sport Vlaanderen. Ben je zelf een sociaal-sportieve praktijk? Sluit je dan gerust aan bij ons collectief en neem dan contact op met ons platform via pieter.smets@demos.be (of bel 0474649840). Volg ons op Instagram via Sociaal_Sportief_Platform. Het artikel dat op sporza.be verscheen vind je hier.

Terug naar overzicht
Sluiten