Experts detail

Dieter Truyen
Brussels Brazilian Jiu Jitsu Academy
  • Pedagogie
  • Vindplaatsgericht sporten
  • Tewerkstelling
  • Armoede
  • Sociale innovatie

Vechten is plezier. De Brussels Brazilian Jiu Jitsu Academy bewijst dit met haar brede werking elke dag. BBJJA bereikt jongeren van alle leeftijden, zowel in school- als clubverband. Haar credo: ‘vertrouwen in de jeugd om Brussel op te bouwen’.

BBJJA is ontstaan in 1999 en is sinds 2017 een Sociaal Sportieve Onderneming. De academie heeft nu een aanbod in scholen en op de eigen clublocatie. Dit zorgt voor het ideale sportopbouwwerk, van school tot en met topsport en met een breed bereik. BBJJA werkt met een eigen pedagogie, breed verspreid via het boek ‘Dierenparadijs van het Jiu Jitsu’ en via bijscholingen voor leerkrachten. De clubwerking is erg wijkgericht en slaagt er zo in ook kwetsbare kinderen aan het sporten te krijgen. De eigen zaal is een troef. Het is een levendige plek in de wijk dankzij sportkampen, toernooien, verjaardagsfeestjes, familiebijeenkomsten enzovoort. Maar Dieters ogen beginnen het meest te blinken als hij over zijn lesgevers vertelt: “Kinderen uit een kwetsbare positie zien doorgroeien naar professionele lesgevers is enorm bevredigend. Meerdere mensen met heel diverse achtergrond zijn bij BBJJA aan het werk, voor het grootste deel zijn ze ook opgegroeid in de club. We noemen ze weleens onze’ sportmonitoren op blote voeten’.”

BBJJA gaf mee de aanzet voor de oprichting van de federatie Grappling & JiuJitsu Vlaanderen. Vanuit zijn ervaring werkt Dieter mee aan een moderne federatie op vlak van ledenbeheer, zelfevaluatie technieken, opleiding en efficiënte en een digitale aanpak van de wedstrijden. 

Sluiten